top of page
_Y0A6045NET_edited.jpg

Iskiaskivun ja muiden hermoperäisten oireiden osteopaattinen hoito

Selkä- ja niskakipujen lisäksi yksi osteopaattien eniten hoitamia vaivoja ovat hermojuuripinteet tai muut hermojen puristustilat ylä- tai alaraajoissa. Yksi yleisimpiä hermojen säteilyoireiden aiheuttajia on iskias-hermon pinne- tai puristustilat, jotka voivat aiheuttaa säteilykipua ja/tai puutumis- ja pistelyoireita pakaraan, takareiteen, pohkeeseen ja jalkaterään.

 

Pinnetilan voi aiheuttaa esim. välilevyn pullistuma, hermojuuren ahtauma tai piriformislihaksen ylijännitystila mutta usein mukana on samaan aikaan useampi tekijä. Niinpä iskiashermo-oireiden kohdalla osteopaatti hoitaa asiakasta koko hermon matkalta varmistaen sen vapaan kulkureitin. Lisäksi osteopaatti pyrkii tukemaan lantion ja alaraajojen mahdollisimman tehokasta verenkiertoa ja imunestekiertoa, koska osa hermo-oireista voi johtua hermon oman nestekierron heikkoudesta. Tämän johdosta osteopaatti hoitaa yleensä lantion ja alaraajojen lisäksi myös ainakin pallean ja rintakehän aluetta.

 

Samanaikaisesti osteopaatti pyrkii tukemaan koko kehon autonomisen hermoston tasapainoa, koska sympaattisen hermoston yliaktivaatio itsessään aiheuttaa esimerkiksi verisuonien supistumista sekä tulehduksen välittäjäaineiden lisääntymistä oireilevilla alueilla.

 

 

Käsien ja käsivarsien hermo-oireista yksi tavallisimpia on rannekanavaoireyhtymä, joka usein aiheuttaa puutumista erit. hiirikäteen sekä TOS-oireyhtymä (thoracic outlet syndrome), joka myös voi aiheuttaa sormien puutumista sekä toisaalta käden tai käsien verenkierron heikkenemistä. TOS-oireyhtymä voi johtua erilaisista kireystiloista ylärintakehässä, rintalihaksissa, kylkiluissa tai kaulan apuhengityslihaksissa. Tällaisen oireilun yhteydessä osteopaatti hoitaa siis erityisesti rintakehän, kaulan ja kallonpohjan alueita mutta samalla tehokasta nestekiertoa tuetaan useimmiten myös lantion ja pallean alueilta. Myös rannekanavaoireyhtymälle tyypillisissä oireissa osteopaatti ottaa huomioon koko hermon kulkureitin kaularangasta alkaen sekä koko kehon nestekierron ja autonomisen hermoston tilan.

bottom of page