top of page
Search
  • lindapriha

Ikuisen opiskelun ihanuus


Osteopatiaopinnot Metropolia Ammattikorkeakoulussa tarkoittavat hyvinkin rankkoja ja intensiivisiä neljää vuotta (no, omassa tapauksessani kuutta, koska lapsenikin syntyivät siinä jossain välissä;). Koulutus sisältää valtavan määrän anatomiaa, fysiologiaa, erotusdiagnostiikkaa, lääketieteellisiä aineita, osteopaattisia tekniikoita, kliinistä harjoittelua ym ym. Voisikin ehkä kuvitella, ettei kellään olisi opinnoista valmistumisen jälkeen heti ensimmäisenä mielessä jatkokouluttautuminen.


Mutta vielä mitä! Jatkokouluttautuminen oli asia, joka minulla nimenomaan oli ensimmäisenä mielessä! Oli vielä niin paljon sellaista, mistä haluaisin tietää lisää ja mihin haluaisin perehtyä syvemmin. Ja vihdoinkin sain itse valita, että mitä oikeastaan haluan opiskella ja kenen kanssa, ah vapaus:). Kallistahan kouluttautuminen toki on ja näin kahden pienen lapsen kanssa en heti voi lähteä jokaiselle kurssille ulkomaille, mutta onneksi meille tulee nykyisen Suomeenkin uskomattoman hyviä osteopatiaopettajia!


Heti valmistuttuani osteopaatiksi aloitin 6-vuotiset biodynaamisen lastenosteopatian opinnot huippuosteopaatti Werner van Kampin kanssa. Nyt opiskelemme kolme kertaa vuodessa hänen johdollaan, aina neljän päivän kurssin kerrallaan. Jokaiseen tällaiseen kurssiin sisältyy myös yksi päivä lasten hoitamista yhteisellä kurssivastaanotolla. Tämän lisäksi olen opiskellut lastenosteopatiaa myös ihanien suomalaisten osteopaattien Lasse Maijalan ja Mika Kivistön johdolla.


Minusta tuntuu mahtavalta oppia paremmin hoitamaan vauvoja ja lapsia, koska mitä aiemmin erilaisiin esimerkiksi raskauden tai synnytyksen jättämiin haasteisiin tartutaan, sitä paremmin voidaan ehkäistä isompia haasteita jatkossa. Lisäksi minua kiehtoo osteopaattinen ajatus siitä, että lapsia ei voida hoitaa niin kuin aikuisia, mutta aikuisia voidaan hoitaa niin kuin lapsia. Usein koenkin, että myös aikuisten hoidossa parhaimmat hoidot ja hoitotulokset tulevat silloin, kun asiakas lopulta ikään kuin sulaa käsissäni virtaavan tuntuiseksi nesteeksi. Tällaiselta virtaavalta nesteeltä tuntuu yleensä myös vastasyntynyt vauva, jonka kehosta ihan fyysisesti 90% on vielä vettä (aikuisesta veden osuus on n. 60-70%).


Lisäksi minusta on ihanaa hoitaa raskaana olevia ja synnyttäneitä, molemmat ryhmiä, jotka omasta mielestäni kaipaisivat usein vielä enemmän tukea ja apua. Niinpä olikin mahtavaa, että osteopaattiliiton kevätkoulutuksen 2022 piti erittäin arvostettu naistenosteopatiaan erikoistunut osteopaatti Renzo Molinari. Hänen pätevässä opissaan saimme valtavan paljon lisätietoa naisten fysiologiasta ja siihen liittyvistä erityispiirteistä sekä raskaana olevien hoitamisesta. Raskaana olevan hoidossa merkityksellistä on paitsi mahdollisten kipujen tai muiden oireiden lievittäminen myös raskaana olevan kehon ja mielen tukeminen kohti hyvää synnytystä.



Edellisten koulutusten lisäksi olen opiskellut innokkaasti myös faskiaalista lähestymistapaa osteopaattiseen hoitoon tähän erikoistuneen italialaisen osteopaatin Paolo Tozzin johdolla. Osteopatian perustaja A. T. Still puhui faskiasta ja sen merkityksestä jo 1800-luvun lopulla, kun sen fysiologiset ominaisuudet olivat vielä täysin tuntemattomia esimerkiksi lääketieteessä. Viime vuosina faskiaan ja sen ominaisuuksiin keskittyvät tutkimukset ovat kuitenkin lisääntyneet räjähdysmäisesti ja faskian merkitys koko kehon terveydessä sekä esimerkiksi erilaisissa tulehdusreaktioissa ymmärretään paremmin.


Niinpä onkin ollut kiehtovaa opiskella lisää osteopaattista faskiaalista hoitoa ja erityisesti sitä, miten tässäkin lähestymistavassa on tärkeää ottaa huomioon koko keho. Faskiahan nimenomaan yhdistää kaikkia kehonosia toisiinsa ja esimerkiksi faskian elastisuus tai jäykkyys vaikka nilkan alueella voi hyvinkin vaikuttaa rintakehän tai olkapään alueen toimintaan.


Tällainen jatkuva kouluttautuminen tuo jatkuvasti lisää välineitä myös osteopaatin vastaanotolleni ja suuren oppimishalun lisäksi tämä on tietenkin tärkein syy siihen, että sitä teen. Onkin ihanaa huomata, miten voin palvella asiakkaitani jokaisen koulutuksen jälkeen aina pikkuriikkisen paremmin:).

33 views0 comments

Comments


bottom of page