top of page
Search
  • lindapriha

Mitä on turvotus ja miten sitä voidaan hoitaa?

Yleensä akuutin tapaturman ja esim. sidekudoksen tai lihaskudoksen vaurioitumisen yhteydessä tapahtuu aina nesteenkertymistä, mikä näkyy ulospäin turvotuksena. Nestettä tarvitaan vaurioalueella, koska se tuo paikalle erilaisia kehon omia proinflammatorisia tekijöitä kuten T-lymfosyyttejä ja sytokiineja, jotka hoitavat aluetta tulehduksen kautta. Tällainen turvotus on siis akuutissa traumassa terve reaktio ja välttämätöntä paranemiselle.


Toisaalta akuutissakin tapauksessa turvotusta kertyy helposti liikaa, jolloin kehon oma aineenvaihdunta ei enää optimaalisesti tue parantumista. Mm tähän perustuu klassinen kylmä-koho-kompressio -ensiapuhoito, jonka avulla liikaturvotusta on pyritty estämään. Nykyisin ensiapusääntöä on päivitetty PEACE-LOVE-muistisäännöksi. Tässä uudemmassa ohjeistuksessa kylmää ei enää välttämättä käytetäkään heti ensiapuna, koska ymmärretään, että tulehdus ja siihen kuuluva turvotus ovat myös kehon luonnollisia tapoja hoitaa vaurioita.


Laajempi turvottelu kehossa ja esimerkiksi raajoissa kertoo usein laskimo- ja imunestekierron toiminnallisista häiriöistä. Osteopaattina olenkin yleensä oirekuvasta riippumatta kiinnostunut siitä, miten asiakkaani nestekierto toimii ja miten voisin tukea sen mahdollisimman optimaalista toimintaa. Tällä on hyvin suuri merkitys terveydelle sekä parantumiselle oli kyseessä sitten akuutti trauma, kroonisempi kipu tai esim. ruoansulatuselimistön toiminnalliset häiriöt.


Yksi merkittävä tekijä kehon nestekierron toiminnassa on rintakehän ja pallean alueen toiminta. Pallea on yksi kehon suurimmista nestepumpuista: sen läpi kulkee sekä aortta että isoimmat laskimoverisuonet ja se säätelee yhdessä kehon muiden poikittaisten sidekudosrakenteiden kanssa vatsa- ja rintaontelon paineenvaihteluita. Tämä paineenvaihtelu taas on oleellisia koko kehon nestekierrolle ja aineenvaihdunnalle, mutta se ei yleensä toimi optimaalisesti, jos pallean alue on hyvin jännittynyt. Tämän johdosta esim. palleahengitysharjoituksista voi olla apua myös kehon aineenvaihdunnan tukemisessa.


Toinen kehon nestekierron kannalta erityisen tärkeä alue on rintakehän yläosa, jonka kautta kulkevat sekä suuret laskimoverisuonet kuten solislaskimot ja kaulalaskimot, että laskimoihin tyhjentyvät suuret imunestesuonet. Jos tällä alueella on nestekierron toiminnallista häiriötä, voi se aiheuttaa esimerkiksi pääkipuja tai käsien puutumisoireita.


Alaraajojen turvotusoireissa minua kiinnostaa osteopaattina aina pallean lisäksi lantionpohjan ja koko lantion alueen toiminta. Lantion alueen toiminnalliset häiriöt ovat melko tavallisia ja ne voivat joko johtua alaraajahaasteista kuten nilkka- ja polviongelmista, tai sitten ne voivat olla osaltaan aiheuttamassa alaraajahaasteita. Lantion alueen optimaalinen toiminta on hyvin tärkeää myös ruoansulatuksen sekä naisten kuukautiskierron ja siihen mahdollisesti liittyvien oireiden kannalta.


Hyvin runsaan turvotuksen yhteydessä täytyy ottaa huomioon myös mahdollisuus sydämen vajaatoimintaan, akuuttiin laskimoverenkierron häiriöön tai munuaissairauteen, minkä johdosta osteopaattinasi osaan tarvittaessa lähettää sinut jatkotutkimuksiin lääkärille.


Jokapäiväisempää nesteen kertymistä voi hoitaa osteopatian lisäksi esim. perusliikunnan avulla: varsinkin jalkojen laskimo- ja lymfasuonisto tarvitsee toimiakseen riittävästi pumppaavaa liikettä, mitä syntyy esimerkiksi kävellessä tai juostessa.

340 views0 comments

Commentaires


bottom of page