top of page
Search
lindapriha

Mitä on IBS ja miten sitä voidaan hoitaa?


Hoidan osteopaattina paljon toiminnallisia vatsavaivoja ja IBS oirekuvan omaavia asiakkaita. Hoidosta on tälle asiakasryhmälle usein paljon apua, mutta pysyvämmät hoitotulokset vaativat lisäksi kärsivällisyyttä sekä samanaikaista paneutumista elämäntapojen muutoksiin.

 

IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä tai ärtynyt paksusuoli on monimutkainen ruoansulatuskanavan häiriö, johon liittyy vatsan alueen kipua tai epämukavuutta yhdistettynä vatsan turvotukseen, ilmavaivoihin, ripuliin ja/tai ummetukseen sekä ulostusvaikeuksiin. IBS:ää sairastaa Suomessa vähintään 10% väestöstä ja jatkuvan stressin ja kuormituksen lisääntyessä tämä luku vaikuttaisi olevan nousussa. 

 

IBS:n patofysiologia on edelleen epäselvä ja sen taustalla vaikuttavat tekijät ovat moninaisia: niihin kuuluu yhtä lailla geneettisiä, fysiologisia, psykososiaalisia kuin ympäristöllisiäkin tekijöitä. IBS:ää esiintyy huomattavasti enemmän naisilla. IBS-potilailla on todettu poikkeavuuksia autonomisen hermoston toiminnassa, HPA-akselilla (hypotalamus-aivolisäke-lisämunuaiskuoriakseli) sekä suolistobakteerikannassa.




 

 















Miten osteopaatti voi hoitaa IBS:ää?

 

Osteopaattina haluan yleensä ensin varmistaa, että tarvittavat lääketieteelliset tutkimukset on jo tehty (tai ne ovat tulossa) esimerkiksi keliakian, crohnin taudin sekä muiden vakavampien patologioiden poissulkemiseksi. Tämän jälkeen kartoitamme asiakkaan kanssa tilannetta kuormituksen ja stressin sekä elintapojen osalta ja sen jälkeen alamme yhdessä tutkimaan, millä tavoin asiakas voi hyötyä osteopaattisesta hoidosta.

 

Osteopaattisesta näkökulmasta IBS-oireilussa on usein taustalla stressin tai esimerkiksi aiempien traumojen aiheuttamaa autonomisen hermoston epätasapainotilaa. Näin ollen hoito on usein rauhoittavaa ja erityisesti parasympaattisen hermoston toimintaa tukevaa. Englanniksi parasympaattista hermostoa kuvataankin yleensä sanoilla ”rest and digest”-hermosto eli ”rentoudu ja ruoansulata”-hermosto.

 

Lisäksi IBS -oireisilla asiakkailla on usein jännityksiä lantion, alaselän ja pallean alueilla sekä haasteita esimerkiksi rintaontelon ja vatsaontelon paineenvaihtelussa. Tällaiset jännitykset vaikuttavat mm ruoansulatuselimistön hermostolliseen säätelyyn, jota ohjaa autonominen hermosto yhdessä suoliston oman enteerisen hermoston kanssa. Autonomisen hermoston epätasapainotila voikin olla myös paikallista: keski- ja alarintarangan sekä lannerangan yläosan jännittyneisyys voi jo itsessään johtaa sympaattisen hermoston yliaktivaatioon suoliston alueella.

 

Lisäksi edellä mainitut jännitystilat lantion, alaselän ja pallean alueilla vaikuttavat ruoansulatuskanavan laskimo- ja imunestekiertoon. Tämän nestekierron häiriötilat taas aiheuttavat mm turvotusta ja estävät ylimääräisen toksisen jätteen poistumista ruoansulatuskanavasta.

 

 

Lempeä osteopaattinen hoito on tukena IBS-oireiden rauhoittamisessa

 

Osteopaattina minulla on lempeitä keinoja vapauttaa pallean ja lantion alueen jännityksiä sekä tukea selkärangan toiminnallista tasapainoa. Lisäksi voin auttaa laskimo- ja lymfanestekierron toimintaa myös tarkistamalla lantionpohjan toiminnan tasapainoisuuden.

 

IBS -oireisten asiakkaiden kanssa käytän usein myös viskeraalisia eli sisäelinten optimaalista toimintaa tukevia tekniikoita. Jos asiakkaalla on jännityksiä esimerkiksi suoliston verenkiertoon merkittävästi vaikuttavassa mesenteriumissa eli suoliliepeessä tai faskiaalisia jännityksiä vatsaontelon alueella, voi tämä heikentää vatsaontelon elinten optimaalista toimintaa.

 

Mielestäni kaikkein tärkein tehtäväni osteopaattina on kuitenkin aina tukea asiakkaan omia itseparanemis- ja itsehoitomekanismeja. Usein tämä tarkoittaa ensisijaisesti synkronoitumista asiakkaan kehosta jo löytyvän terveyden kanssa ja samanaikaisesti sellaisen kehollisen tilan ja vapauden tukemista, jossa nämä mekanismit pääsevät paremmin ilmentämään itseään.

 

Osteopaattisen hoidon lisäksi pyrin tukemaan asiakastani löytämään helpotusta arjen kiireisiin tai etsimään keinoja säädellä stressitasoja. Yksi omista suosikeistani tähän ovat yoga nidra- harjoitukset (esim. https://www.youtube.com/watch?v=MN6vapfvWOM). Myös muu rauhoittava liikunta, luonnossa liikkuminen ja esimerkiksi hengitysharjoitukset voivat olla tukena IBS:n hoidossa. Toisinaan taas voidaan tarvita myös keskusteluterapiaa.


Lämpimästi tervetuloa hoitoon ja kartoittamaan tilannettasi<3

4 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page